4 Sebab kenapa Wi-Fi Anda Menjadi Slow

Wi-Fi adalah penggunaan yang utama masa kini. Ia  sangat mudah digunakan dan  menghiburkan kita, membolehkan kita lakukan apa-apa sahaja di dunia internet, dan melengkapkan kita untuk bekerja dimana dan bila-bila masa saja.

Tetapi apabila Wi-Fi mula menjadi terlalu slow,menjadi masalah besar pada kita sendiri.

Jika Wi-Fi anda dapati lambat tiba-tiba, atau anda telah mengalami lagging Wi-Fi, anda pasti ingin tahu cara nak menjadikan ia laju. Malangnya, masalah kelajuan tidak selalu mudah di troubleshoot. Oleh itu, kami hanya dapat kenalpasti empat cara terbaik untuk menyelesaikan ‘poor connection’  anda.

1. Posisi Router anda

Wi-Fi Router Positioned Adjacent To Flower Pot

Ramai orang memandang rendah kepentingan meletak tempat yang tepat untuk penghala Wi-Fi. Malah kesilapan  kecil dalam kedudukan boleh berakhir menyebabkan Wi-Fi jadi lambat.

Tinggi dan rendah

Sama seperti kebanyakan orang, anda mungkin tidak sedar  membiarkannya dekat pada rak, meja, atau pun tanah. Kerana ternyata, bila router digantung tinggi beri memberi kesan gelombang  signal yang lebih kuat. Meletak router anda di atas tanah atau di belakang objek lain biasanya menghasilkan prestasi yang lebih buruk kerana terhalang.

konkrit and logam

Bahan seperti konkrit dan logam biasanya merupakan penghalang terbesar dari isyarat Wi-Fi. Ia kerana ada daya menghalang semua medan gelombang  elektromagnet.

Oleh itu, anda perlu  mengelakkan meletakkan router anda di ruangan bawah tanah anda, kerana banyak konkrit biasanya melampirkan kawasan ini. Bahan lain boleh menghalang prestasi jaringan wireless  anda juga. Pastikan objek lain yang besar atau ketara tidak menghalang router anda.

Jarak ke router

Lebih jauh dari router anda yang anda dapat, semakin lemah isyarat Wi-Fi. Oleh itu, pilihan terbaik ialah meletakkan router andadekat dengan peranti anda. Walau bagaimanapun, ini hanya praktikal jika anda mempunyai satu kawasan utama di mana anda cenderung menggunakan peranti Wi-Fi yang dibolehkan anda.

Jika tidak, anda harus meletakkan router anda berhampiran di tengah rumah anda. Lagipun, Wi-Fi memancarkan dalam 360 darjah, jadi tidak semestinya masuk akal untuk meletakkannya di hujung rumah.

Walau bagaimanapun, jika broadcast router anda terasa lemah atau jika rumah anda sangat besar, maka anda mungkin perlu meningkatkan jarak gelombang Wi-Fi tersebut. Extenders atau Repeater Wi-Fi adalah peranti tambahan yang menyambung ke penghala utama dan mengulang isyarat untuk menutup kawasan yang lebih besar.

2. Gangguan Wireless dan Bising

Drawing Of Wireless Signals Broadcasting From Multiple Buildings

 

Microwaves

Ternyata  gelombang oven  mikrowave boleh menyebabkan gangguan pada network Wi-Fi anda, yang lazim digunakan oleh router yang lebih tua. Ini kerana oven  mikrowave beroperasi pada kekerapan 2.45GHz, yang sangat dekat dengan jalur Wi-Fi 2.4GHz.

Band Wi-Fi 2.4GHz sebenarnya menyiarkan antara 2.412GHz dan 2.472GHz, jadi ada kalanya frekuensi gelombang mikro boleh bertindih dengan frequency Wi-Fi. Apabila itu berlaku, data yang dipindahkan akan terganggu. Kebanyakan gelombang mikrowave mempunyai perisai yang bagus, jadi tiada gelombang harus dikesan di luar oven.

Tetapi gangguan boleh berlaku dengan perisai yang tidak mencukupi atau lemah.

Peranti Bluetooth

Salah satu sambungan wireless paling popular digunakan, Bluetooth, juga berlaku untuk beroperasi pada 2.4GHz. Secara teori, peranti yang direka dengan baik harus dilindungi daripada gangguan.

Untuk mengelakkan pertembungan frequency, Pengeluar Bluetooth menggunakan hopping frekuensi, di mana isyarat secara rawak berputar di antara 70 channel yang berbeza, berubah sehingga 1,600 kali sesaat.Ini boleh dianggap menjadi punca gangguan jadi cuba alihkan penghala dari peranti Bluetooth.

 

3. Jiran Anda

A Row Of Houses In A Well-Presented Area

Hampir setiap rumah sudah ada network Wi-Fi sendiri, yang boleh membuat channel overlap (bertindih) . Ini boleh menyebabkan masalah di rumah bandar, tetapi amat bermasalah di kompleks perumahan dan pangsapuri dengan banyak router yang berdekatan.

Channel overlap kebanyakannya merupakan isu untuk router yang hanya dapat disiarkan di 2.4GHz, atau jika Anda memiliki peranti yang hanya dapat menerima signal wireless 2.4GHz. Ini kerana hanya terdapat 14 channel untuk transmit. Dua router yang menyiarkan pada channel yang sama pada frekuensi yang sama akan mengganggu antara satu sama lain.

Itulah sebabnya mengapa anda memilih channel yang betul dalam setting router anda. Router moden boleh memilih channel untuk anda secara automatik, tetapi kadang-kadang lebih baik untuk menyiasat dan mencari channel terbaik untuk anda sendiri.

Orang diluar juga boleh curi network anda tanpa pengetahuan anda. Ini atas isu keselamatan, tetapi juga boleh melambatkan Wi-Fi anda. Cara yang paling penting untuk mengelakkan ini adalah memastikan router anda mempunyai kata laluan (password) yang kuat. Password Wi-Fi yang lemah agak mudah di hack, terutama jika sedang pakai mode piawaian WEP.

Anda juga harus memastikan router anda sentiasa terkini dan selalu memeriksa router yang mencurigakan di network anda.

4. Cara Penggunaan Anda

                              

Pernahkah anda selalu download file  pada PC anda? Itu mungkin penyebab Wi-Fi anda menjadi slow. Download fail yang besar boleh mengambil tol pada prestasi Wi-Fi anda. Mungkin anda tidak dapat mengelakkannya jika PC anda selalu update windows,Sebenarnya update windows hanya jika perlu sahaja jadi boleh disable kan jika perlu.

Walau bagaimanapun, Boleh jadi masalah besar juga jika semua orang dalam rumah -seperti rakan, rakan sebilik, atau ahli keluarga terlalu kerap guna internet wifi anda untuk aktiviti online  seperti games dan streaming TV .

Jika ini berlaku memang anda digalakkan upgrade internet anda atau cuba kurangkan penggunaan harian internet anda di rumah

Leave a Reply