Kesilapan memilih laptop akan meleburkan wang anda jika ia tidak menepati keperluan anda. Jadi, bagaimana caranya memilih laptop yang bagus dan berkualiti? Apa spesifikasi yang perlu anda lihat.Pertama, Pilihlah sistem operasi yang biasa anda gunakan sebelum ini. Saya yakin ramai yang tidak bersetuju dengan pendapat ini.  Tapi, cuba anda fikir daripada sudut yang positif. Anda tidak perlu membuang masa mempelajari sistem operasi yang baharu. Umumntya ia boleh terbahagi kepada beberapa system operasi iaitu Windows,Chrome OS atau Mac OS X yang hanya terdapat pada Mcabooks sahaja. Kini Windows masih lagi menjadi pilihan kebanyakkan pengguna di dunia ini. Ini masing-masing diikuti oleh iOS, Android, Macintosh, Chrome OS dan lain-lain.

Windows !0 adalah Versi terbaharu sistem operasi terbaharu keluaran syarikat gergasi Microsoft. Jika anda perasan sebahagian daripada ciri-ciri Windows 7 dan Windows 8 masih terdapat pada Windows 10 sekarang. Antara kelebihan yang ada pada Windows 10 adalah berupaya menggunakan soalan susulan dengan menggunakan Cortana. Selain itu, Windows 10 juga mempunyai kelebihan dimana pengguna boleh mencari emel dengan meggunakan Bahasa semula jadi, Bahkan, Sistem operasi Winods 10 juga mampu menggunakan stylus untuk menulis atau menconteng hamper dimana sahaja. Lagipun, kebanyakkan perisisan yang direka untuk computer lebih kepada sistem operasi Microsoft Windows. Antara contoh-contoh sistem operasi ini adalah Windows XP, Windows Vista, Windows 7 dan Windows 8 mahupun Windows 8.1. Tetapi anda perlu ingat bahawa sistem operasi Windows XP, Vista dan 7 tidak lagi disokong oleh pihak Microsoft. Jadi, jangan buang masa anda dengan menggunakan sistem operasi ini.

Chrome OS. Saya yakin ramai yang tidak pernah mendengar sistem operasi ini. Chrome OS direka oleh Google yang berasaskan kernel Linux. Ia menggunakan pelayar web Google Chrome sebagai antara muka pengguna utamanya. Kebanyakkan antara muka pengguna seakan-akan seperti sistem operasi Windows. Ia boleh digunakan untuk melayari Internet, meyemak e-mel, navigasi rangkaian social dan berbual dalam talian. Akan tetapi, terdapat banyak masalah yang dihadapi kerana beberapa “web apps” tidak berfungsi dengan sempurna sekiranya tiada talian Internet.Sistem operasi ini sesuai bagi kegunaan para pelajar dan guru untuk tujuan pembelajaran. Sebab apa ? Kerana sistem operasi ini sukar untuk dijangkiti oleh perisian hasad (malware).

Apple MacOS High Sierra. Semua Macbooks didatangkan dengan sistem operasi desktop terbaharu Apple, MacOS High Sierra. Secara Keseluruhan nya, ia menawarkan fungsi yang hampir serupa dengan sistem operasi Windows 10. Beza nya hanya pada antara muka pengguna yang menggantikan “apps dock” di bahagian bawah skrin untuk menu Start Microsoft dan taskbar. Jikalau Windows 10 ada Cortana, pengguna MacOS pula mempunyai Siri. Antara kelebihan yang terdapat pada sistem operasi ini adalah boleh melakukan transaksi dengan Apple Pay. Selain itu, sistem pengoperasian ini boleh menyambungkan Mac Books pengguna dengan telefon pintar nya jika pengguna menggunakan telefon pintar yang berjenama Apple. Maka, ia boleh menerima panggilan atau teks daripada telefon pintar mereka. Sistem pengoperasian ini juga membolehkan pengguna untuk membuka kunci komputer riba mereka dengan hanya menggunakan Apple Watch mereka.Walau bagaimanapun, MacOS tidak direka dengan fungsi sentuhan. Komputer riba ini sesuai bagi mereka yang berkemampuan dan mementingkan kualiti dan prestasi kerana kebiasaan nya harga bagi sistem pengoperasian ini lebih mahal berbanding dengan sistem pengoperasian yang lain.

            Oleh itu, jika anda berniat untuk membeli computer riba, pilihlah sistem pengoperasian yang anda rasa anda boleh menggunakan nya dengan baik.Selain itu, pilih komputer riba yang sesuai dengan tujuan kegunaan dan kemampuan kewangan anda.Semoga Berjaya !

Dapatkan maklumat lanjut di sini www.marzcomputer.com.my

Terima kasih kerana sudi hadir ke premis kami. Di bawah adalah alamat dan lokasi kami

https://g.page/marztechnology?share

No 41a, Lev 2, JLN Usj 1/19, Usj 1, Subang jaya
(Atas speedmart 99)
Masa Operasi : Isnin – Sabtu (10am – 6pm)

Lawati website kami:
www.marzcomputer.com.my
www.marztechnology.com.my
www.ebazaar.asia
www.bukukira.com