#ANTIVIRUS

 
Selamat pagi semua. .
 
#tips hari ini ialah… #antivirus
 
.
.
 
Kenapa saya kata jangan pakai antivirus? Mesti anda pelik kn. Kerana sebelum ini semua cakap pakai antivirus, tapi saya kata jangan pakai antivirus pula.
 
Anda jangan pakai antivirus jika anda tidak tahu pakai antivirus. Betulkan apa yang saya kata?
.
.
Anda beli antivirus mahal2. Anda bayar pada kedai untuk install kan software tersebut. Kemudian anda mengharap komputer anda tidak dijangkiti atau diserang virus. Manakala si penjual pula langsung tidak berikan nasihat penggunaannya dan berseronok dengan duit hasil jualan itu. Akhirnya komputer anda tetap kena virus..siapa yang rugi?
.
.
So, lebih baik anda jangan pakai antivirus. Anda jimat, dan tidak buat dosa kerana mengutuk atau memaki penjual tersebut. ..hehehe..
.
.
Siapa yang salah?
.
Ok lah. Saya tidak mahu menyalahkan sesiapa walaupun anda ada hak sebagai pengguna untuk memastikan cara ppenggunaan dan bertanya.
.
Saya ingin maklumkan pada anda semua, jika anda membeli atau hanya menggunakan antivirus yang free use seklaipun, ianya tiada masalah. Yang penting ialah cara menggunakan antivirus tersebut dengan berkesan.
.
.
1. Auto update : Setelah anda install antivirus, pastikan ia di setting auto update. Maka,setiap kali komputer anda connect ke internet ia akan auto update latest virus definition.
.
2. Real-time scan: Pastikan setting Real-time scan dihidupkan. So,komputer anda akan protected 24/7. Tapi,ini yang selalu menyebakan ramai user kena virus. …
.
.
Bagaimana cara mengatasinya??? Nanti saya share semula. Ada pelanggan datang,saya hendak pergi layan pelanggan dulu.
.
.
p/s: Share jika anda rasa bermanfaat. tq.
 
#laptoprepair #marzcomputer #subang #puchong #gombak
#pakarbaikilaptop
 
 
www.laptop-repair.marzcomputer.com.my
 
www.marztechnology.com.my